Kérjük támogassa adója 1%-a felajánlásával a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványt! 18964549-1-20 Köszönjük!

Szakmai kirándulás az AUTOMOTIVE HUNGARY-n - Összefoglaló

2019. december 19.

A kirándulás programja:

8:00 Indulás (Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 27.)

11:00 AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)

16:00 Indulás Zalaegerszegre

19:00 Érkezés Zalaegerszegre

Résztvevők:

58 fő gépész-tanuló a Zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnáziumból

2 fő kísérőtanár

AUTOMOTIVE HUNGARY

Az Automotive Hungaryn idén megtekinthettük a járműiparra jellemző ágazatokat, amelyben megtalálhatók az elektronika, számítástechnika, szoftver-, gép-, műanyag-, üveg-, vegyipar, és kompozit ipar egyes elemei.

Az autógyárak részvételén túl kiállítottak az alkatrészgyártók, gyártási folyamatok és beszállítói szolgáltatások képviselői, gépjárműipari egységek és rendszerek-, üzemi gyártó berendezések gyártói, forgalmazói, rendszerintegrátorok, valamint az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók képviselői.

Mindezen látnivalók tökéletesen illeszkedtek a Ganz Szakgimnázium gépész tanulóinak szakmai tananyagához, így a gyakorlatban is láthatták az elméletben tanultakat. A második, harmadik és negyedik évfolyamból összeválogatott csapat nagyon élvezte és tartalmasnak ítélte az itt látottakat, ezzel is tovább erősítve bennük az elkötelezettséget a műszaki életpálya iránt, főleg, a felsőfokú mérnöki továbbtanulásban gondolkodókat.

Kiállítóként szerepelt a Zalaegerszegi Mould Tech Kft által alapított motorversenyző csapat, a Vepp Racing Team, akik nagy örömmel fogadták a Zalaegerszegi diákokat.

Bővebben >>>

Beszámoló

2019. december 19.

A tavalyi év után, idén is elérkeztünk pályázatunk egyik legnépszerűbb programjához, a beiskolázási kampányhoz, melynek célja az alternatív energiával működő járművel történő közlekedés népszerűsítése, gyakorlati alkalmazásának vizsgálatai, a duális képzés támogatása érdekében. A projektelem keretein belül a fiatalok körében egy elektromos autó bemutatásával, szemléltetésével, testközelből történő megismertetésével mutattunk rá a környezetvédelemre, valamint a műszaki ágazat, az autógyártás fejlesztésének fontosságára. A bemutató autó egy 2017-es Nissan Leaf, ami 30 Kw teljesítményű és körülbelül 200 km-t lehet vele megtenni egy feltöltéssel. Az autó teljesen ’zöld’, ami annyit jelent, hogy nincsen benne robbanómotor, csak a fent említett nagy teljesítményű villanymotor hajtja. Két fajta töltésmód van rajta; az egyik a lassú otthoni, a másik a villám A bemutató autó egy 2017-es Nissan Leaf, ami 30 Kw teljesítményű és körülbelül 200 km-t lehet vele megtenni egy feltöltéssel. Az autó teljesen ’zöld’, ami annyit jelent, hogy nincsen benne robbanómotor, csak a fent említett nagy teljesítményű villanymotor hajtja. Két fajta töltésmód van rajta; az egyik a lassú otthoni, a másik a villámtöltője. A villámtöltővel 20-25 perc alatt fel lehet tölteni az autót, míg az otthoni lassú töltővel egy este alatt. Ma már 40 Kw-os kiszerelésben kapható. Később a vállalat tervei közt szerepel a nagyobb teljesítményű akkumulátor.

A bemutatók során társult hozzánk és együttműködött velünk az Autóipari Próba Pálya (Zala Kft.) és a Pannon Fejlesztési Alapítvány is, akik egy kamionnal érkeztek, melyben a diákok megtekinthették a Tesztpálya működéséről, munkájáról szóló előadást, valamint több olyan műszaki eszközt is, melyet a zalaegerszegi műszaki képzésre járó hallgatók a gyakorlat során találtak és fejlesztettek ki. pl.: rubik kockát elektronikusan kirakó szerkezet.

2019. október 22-én a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnázium diákjai számára mutattuk be az autót, valamint a kamiont. Az iskolákból a fiatalok csoportokban jöhettek annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen meg tudja azt tekinteni. A bemutató során nagyon kíváncsian és figyelmesen hallgatták az autó tulajdonosának minden szavát. Minden kérdésre választ tudtunk adni, ami kielégítette a tanulókat. A kérdések után több diák is azt mondja, hogy most már más szemmel néz az autókra és az autógyártásra.

Bővebben >>>