Kérjük támogassa adója 1%-a felajánlásával a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványt! 18964549-1-20 Köszönjük!
IMG_20191022_082941
IMG_20191118_083725IMG_20191118_082233IMG_20191022_112027IMG_20191022_085534IMG_20191022_082941IMG_20191022_082245IMG_20191022_082001

Beszámoló

2019. december 19.

A tavalyi év után, idén is elérkeztünk pályázatunk egyik legnépszerűbb programjához, a beiskolázási kampányhoz, melynek célja az alternatív energiával működő járművel történő közlekedés népszerűsítése, gyakorlati alkalmazásának vizsgálatai, a duális képzés támogatása érdekében. A projektelem keretein belül a fiatalok körében egy elektromos autó bemutatásával, szemléltetésével, testközelből történő megismertetésével mutattunk rá a környezetvédelemre, valamint a műszaki ágazat, az autógyártás fejlesztésének fontosságára. A bemutató autó egy 2017-es Nissan Leaf, ami 30 Kw teljesítményű és körülbelül 200 km-t lehet vele megtenni egy feltöltéssel. Az autó teljesen ’zöld’, ami annyit jelent, hogy nincsen benne robbanómotor, csak a fent említett nagy teljesítményű villanymotor hajtja. Két fajta töltésmód van rajta; az egyik a lassú otthoni, a másik a villám A bemutató autó egy 2017-es Nissan Leaf, ami 30 Kw teljesítményű és körülbelül 200 km-t lehet vele megtenni egy feltöltéssel. Az autó teljesen ’zöld’, ami annyit jelent, hogy nincsen benne robbanómotor, csak a fent említett nagy teljesítményű villanymotor hajtja. Két fajta töltésmód van rajta; az egyik a lassú otthoni, a másik a villámtöltője. A villámtöltővel 20-25 perc alatt fel lehet tölteni az autót, míg az otthoni lassú töltővel egy este alatt. Ma már 40 Kw-os kiszerelésben kapható. Később a vállalat tervei közt szerepel a nagyobb teljesítményű akkumulátor.

A bemutatók során társult hozzánk és együttműködött velünk az Autóipari Próba Pálya (Zala Kft.) és a Pannon Fejlesztési Alapítvány is, akik egy kamionnal érkeztek, melyben a diákok megtekinthették a Tesztpálya működéséről, munkájáról szóló előadást, valamint több olyan műszaki eszközt is, melyet a zalaegerszegi műszaki képzésre járó hallgatók a gyakorlat során találtak és fejlesztettek ki. pl.: rubik kockát elektronikusan kirakó szerkezet.

2019. október 22-én a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnázium diákjai számára mutattuk be az autót, valamint a kamiont. Az iskolákból a fiatalok csoportokban jöhettek annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen meg tudja azt tekinteni. A bemutató során nagyon kíváncsian és figyelmesen hallgatták az autó tulajdonosának minden szavát. Minden kérdésre választ tudtunk adni, ami kielégítette a tanulókat. A kérdések után több diák is azt mondja, hogy most már más szemmel néz az autókra és az autógyártásra.

2019. november 18-án a Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolához látogatunk. Itt is csoportbontásban hozták ki a fiatalokat a gépjárműhöz. Nagyon vidáman és kíváncsian jöttek oda hozzánk és érdeklődtek az autó iránt. Meglepően sokat tudtak az elektromos autókról. Miután elmondtunk mindent róla, jöttek a kérdések. Leginkább arra irányultak, hogy mekkora a hatótávolsága és hogy milyen gyorsan megy. Az autó tulajdonosa érthetően és érdekesen beszélt az autóról, ami elnyerte a fiatalok tetszését.

2019. november 21 – 23. között kerül megrendezésre itt Zalaegerszegen a Pályaválasztási kiállítás, az Apáczai Csere János Művelődési Központban, ahová a város összes általános iskolás diákja kilátogatott, hogy megismerkedhessek a helyi gimnáziumi és középiskolai intézményekkel. Úgy gondoltuk, hogy ide is hasznos lenne kilátogatnunk az elektromos autóval, hisz így egyhelyben minél több fiatalt tudunk elérni. A három nap a várakozásnak megfelelően nagyon jól sikerült, nagyon sok a kiállításra kilátogató diák érdeklődött az elektromos autó iránt, akik többet szerettek volna megtudni a jármű mechanikájáról. Mi természetesen nagyon örültünk a sok kérdésnek, amiket természetesen kielégítően sikerült meg is válaszolnunk.

2019.november 26-án a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskolához látogattunk el. Az felső tagozat osztályai több csoportban jöttek megtekinteni az autót. A diákok, lehet, hogy korukból adódóan az elején nem mertek kérdezni, de aztán sikerült feloldanunk őket és jöttek a kérdések. Beülhettek az autóba, belenézhettek a motortérbe és az autó töltőjét is kipróbálhatták, hogy működik. A visszajelzések alapján a diákok nagyon élvezték, hogy ilyen gyakorlatias oldalról ismerhették meg az elektromos autó működését, paramétereit.