Kérjük támogassa adója 1%-a felajánlásával a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványt! 18964549-1-20 Köszönjük!

Duális képzés fejlesztése a Pannon Egyetemen

2018. július 11.

A projekt azonosítószáma: EFOP-3.5.1-16-2017-00010
Kedvezményezett: PE, PFA, ZFOK
Az Európai Unió támogatásának összege: 369 709 010 Ft
Ebből a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány támogatásának összege: 40 millió Forint
A támogatás mértéke: 100 %

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021. 12. 29.

2017. 11. 23.
Techtogether Junior Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának közalapítványa, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány az Autopro.hu autóipari üzleti szakportállal és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködve 2016. március 3-án először rendezte meg a Techtogether Junior Zalaegerszeg versenyt, pályaorientációs rendezvényt általános és középiskolai tanulók részére. Ezt folytatva és bővítve, 2017. november 23-án ismét megrendezésre került az ügyességi verseny és karrier nap.

Az esemény különleges lehetőséget biztosított a vállalatoknak, hogy megismerkedjenek a jövőjüket kereső fiatalokkal, kapcsolatokat építsenek velük és segítsék őket döntésükben. Az elsősorban az általános- és középiskolák 7-12. évfolyamos diákjainak szóló rendezvényen a versenyzők és a látogatók egyaránt érdekes programokkal találkozhattak, megismerkedhettek a kiállító középiskolák, egyetemek és kiemelkedő iparvállalatok által nyújtott tanulási és munkalehetőségekkel. A rendezvényen a középiskolás diákok hatfős csapatokban versenyzőként, illetve látogatóként, az általános iskolás diákok látogatóként vehettek részt.

A versenyprogramot a város felsőfokú intézményeivel és vállalataival együttműködve alakítottuk ki, felhasználva a korábban megrendezett győri verseny tapasztalatait is.

A verseny során a diákok természettudományos és egyszerű műszaki kérdésekből összeállított online kvízjátékot oldottak meg, a helyszínen pedig kommunikációs feladatokat hajtottak végre és különböző helyszíni gyakorlati eszközökön versenyeztek.

Egyúttal a programot a Karrier Nap keretében kiterjesztettük Zalaegerszeg Foglalkoztatási Paktuma és Zala Megye Foglalkoztatási Paktuma célcsoportjaira is, így álláskeresők, közfoglalkoztatottak és inaktív személyek érdeklődését is vártuk. Az összevont rendezvény szervezésében kiemelt szerepet vállalt a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A rendezvényt Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki a program végeztével a fődíjakat is átadta.

Így alakult a végeredmény:

iskola / csapat neve helyezés
Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma 1
Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma 2
Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 3
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 4
Zalaegerszegi SZC Csány László Szakgimnáziuma 5
Siófoki SZC Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 6
Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma 7
Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 8
Zalaegerszegi SZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 9
Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 10
Zalaegerszegi SZC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 11
Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája I. 12
Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 13
Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 14
Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája II. 15
Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma 16

Fotók

2018. 01. 11.
Duális Nyílt Nap

2018. január 11-én volt a Duális Nyílt Nap, melyen a felvételizők információkat kaphattak a Pannon Egyetem nyújtotta lehetőségekről, kiemelten a Mérnöki Kar Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete mechatronikai mérnök BSc képzéséről, duális és normál rendszerű oktatásáról. Az intézmény képviselői mellett a duális képzésben partner vállalatok is bemutatkoztak, előadást tartottak: Ziehl-Abegg Kft., 3B Hungária Kft., Autóipari Próbapálya Zala Kft., MAN Kft., Flextronics International Kft.

Fotók

2018. 05. 05.
Szakmai kirándulás

2018. 05. 05.-én a Pannon Egyetem Mérnöki Kar zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetének hallgatói és a zalaegerszegi 24 órás vetélkedő győztes csapatának, a ZSZC Csány László Szakgimnáziuma diákjainak részvételével 39 fő látogatott el a budapesti kiállításra. A Fusion Élményközpontban rendezett majdnem 2 hónapos eseményen megannyi cég, kiállító jelent meg innovatív technikai vívmányok tömkelegével. A belépő ára tartalmazta a látogatók számára, hogy minden Virtuális valóság alapú és egyéb, a kiállítók által megtekinthető jármű kipróbálható volt. A helyszínen a VRhoz kapcsolódó gépek kipróbálása hatalmas élményt nyújtott, hiszen eddig ezekről a gépekről csak hallottak vagy láthatták őket, de kipróbálni nem volt lehetőségük. Továbbá interaktív játékok (társasjáték, versenyautó pálya) kipróbálására volt lehetőségük. Az igazán nagy élményt azonban a Segwayek kipróbálása nyújtotta a diákoknak. A Segway egy önegyensúlyozó, alapvetően kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz az ember helyváltoztatásának elősegítésére. A kiállításon különböző verzióival találkozhattunk: a kétkerekű „alap” verzióval, a fogantyúval ellátott könnyebb egyensúlyozást segítő verzióval, a földre ültetett verzióval, ami inkább gokarthoz hasonlított. Ezen kívül elektromos roller és moonwalker is segítette a tartalmas időtöltést. A moonwalker egy kétszemélyes beleülhető jármű, a felhőtlen szórakozás érdekében pedig könnyedén joystickkal irányítható, ami teljesen elektromos, beépített hangszórókon keresztül zene is üzemeltethető benne. Minden eszköz eddig szinte csak televízióból vagy internetről volt ismerős a fiataloknak, a helyszínen viszont testközelből láthatták és próbálhatták ki őket.

Fotók